Actualitat

<< Altres noticies
Ajuntament de les Borges Blanques - 02/12/16

L'Espai Macià de les Borges Blanques rep una donació de la besnéta de l'expresident de la Generalitat

 El lliurament l'ha fet en nom de la seva mare, Maria Teresa Peyrí Macià, per complir amb la seva voluntat i homenatjar així Francesc Macià.

Coordinador de l'Espai Macià catalogant els documents cedits. Coordinador de l'Espai Macià catalogant els documents cedits.

L’Espai Macià de la capital de les Garrigues acaba de rebre una donació que consta de dos blocs, un primer amb una important secció bibliogràfica de la biblioteca personal de Francesc Macià, on es pot trobar diferents arxius com un àlbum familiar amb 83 fotografies del President, 193 targetes amb la rosa dedicada al President Macià, 2 vinils amb la proclamació de la República, una còpia mecanoscrita de J. Carner Ribalta “Retorn a Macià” i molts altres documents; especialment llibres, revistes i opuscles.

I un segon bloc amb diferents objectes personals íntims del President, entre els quals es pot destacar un fragment de l’escopeta de caça de Francesc Macià, una medalla en commemoració de la coronació d’Alfons XIII o una medalla commemorativa del tretze de febrer de 1977, entre altres coses.

L’equip tècnic del centre d’interpretació ha catalogat i inventariat tots els documents que es guardaran en un arxiu al mateix centre borgenc, per recordar el vincle que Francesc Macià tenia amb les Garrigues, ja que la seva família era d’origen borgenc. Pel que fa a els objectes personals íntims, s’exposaran en una vitrina oberta al públic perquè qui ho desitgi pugui visitar aquest destacat llegat.

La mare de la besnéta del President havia estat en contacte amb l’Espai Macià perquè tenia la intenció de fer aquesta donació, ja que l’espai és un centre d’interpretació de la figura del President, però malauradament va morir, i ara, Maria Teresa Pi-Sunyer, ha volgut fer aquesta cessió per complir amb la voluntat de la seva mare i poder homenatjar al seu besavi, qui fou un dels líders més carismàtics de la història de Catalunya.

Exposició d’aquarel·les, gravats i mandales

D’altra banda, aquest divendres dia 2 s’inaugura a les vuit del vespre a la sala Arts 25400 del mateix Espai Macià l’exposició d’aquarel·les, gravats i mandales de Roser Ripollés De La Fragua. L'exposició estarà oberta al públic fins el dia 25 de desembre, en el mateix horari que l’Espai Macià. L’activitat ha estat organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques i el dia de la inauguració hi haurà un tast de productes de la terra patrocinat per la pastisseria degustació Escribà, de la capital de les Garrigues. Espai Macià

Plaça Ramon Arqués, 5
25400 Les Borges Blanques

Tel. 973 140 874

També som a:

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram

© Espai Macià, tots els drets reservats

 • Ajuntament de les Borges Blanques
 • Fons Europeu FEDER
 • Memorial Democràtic
 • PlanE
 • Diputació de Lleida. Patronat de Turisme
 • Institu d'Estudis Ilerdencs
 • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura